Awokado to egzotyczny owoc, który w ostatnich czasach stał się modny do tego stopnia, że zaczyna być uprawiany również w domowych warunkach.
Szeroko stosowany przez sportowców i tych, którzy przestrzegają zdrowych i lekkich diet. Uwielbiany przez blogerów kulinarnych, ponieważ dzięki swojej wyjątkowości i estetycznemu pięknu jest bardzo fotogeniczny. Świetnie nadaje się do tworzenia potraw i kompozycji do udostępniania w sieciach społecznościowych.
Nawet w restauracjach jest coraz częściej wykorzystywany przez kucharzy do przygotowywania bardzo wyszukanych i wyrafinowanych dań. Krótko mówiąc, można wywnioskować, że awokado jest bardzo wszechstronne. Używane zarówno zawodowo przez szefów kuchni, fotografów i blogerów kulinarnych. Jest to również bardzo powszechny składnik używany coraz częściej w każdym domu.
Jak i gdzie przechowywać?
Jeśli awokado jest niedojrzałe, należy bezwzględnie przechowywać je w temperaturze pokojowej przez kilka dni, sprawdzając, aż osiągnie pożądaną dojrzałość. Gdy awokado już ją osiągnie, można je przechowywać przez 1-2 dni w lodówce. Jeśli po dotknięciu awokado zauważysz, że jest bardzo twarde, oznacza to, że jest niedojrzałe. Należy pozostawić je do dojrzewania przez kilka dni w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie docenić jego prawdziwej tekstury i oryginalności smaku.
Skąd mam wiedzieć, że jest dojrzałe?
Jeśli lekko naciskając awokado opuszkiem palca zauważysz, że ciemna i sztywna skórka opada i lekko ugina się, ale po zdjęciu palca awokado nie ma śladu na czubku palca, oznacza to, że osiągnęło idealną dojrzałość i jest gotowy do spożycia.
Kiedy najlepiej jeść awokado?
Awokado nadaje się do spożywania o każdej porze: na śniadanie, obiad, kolację lub poranne czy popołudniowe przekąski. W zależności od posiłku, można je łączyć na różne sposoby. Zjadany jest tylko wewnętrzny miąższ awokado, więc skórkę i pestkę należy wyrzucić.
Dlaczego warto jeść awokado?
Mówi się, że awokado to tłusty owoc, bogaty w dobre tłuszcze, które pomagają utrzymać serce w doskonałym zdrowiu. Cenione jest również za swoje bardzo korzystne właściwości, jest bogaty w witaminy, przeciwutleniacze i błonnik. Ponadto awokado pomaga zwiększyć płodność zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Chociaż awokado jest dobre, bogate w doskonałe właściwości i zaleca się włączenie go do naszej rutyny żywieniowej, tak jak w przypadku każdej innej żywności, dobrze jest go nie nadużywać.