Przygotowanie apetycznych wypieków w domowych warunkach to sztuka często wymagająca rozmaitych umiejętności kulinarnych, a nierzadko również manualnych i artystycznych. Obserwując zdjęcia znajomych na Instagramie, można odnieść wrażenie, że są prawdziwymi profesjonalistami w tworzeniu wyśmienitych wypieków i spędzają długie godziny w kuchni. Nic bardziej mylnego. Istnieją sprawdzone metody na udane wypieki. Postanowiliśmy się nimi podzielić. Poniżej 5 prostych sposobów zapewniających sukces cukierniczy zarówno wprawionym miłośnikom słodkich łakoci, jak i osobom stawiającym pierwsze kroki w tej dziedzinie.
1. Sprawdzony przepis na wypieki
Dobry przepis na ciasto, tort, babeczki, muffinki lub inne łakocie to połowa sukcesu. Gdzie takich przepisów szukać? Cennym źródłem wiedzy o pieczeniu są strony internetowe, m.in.: rozmaite blogi, vlogi, filmy, a także książki i czasopisma. Warto także popytać znajomych oraz krewnych zajmujących się pieczeniem od lat, czy posiadają sprawdzone przepisy na wypieki.
Należy taki przepis dokładnie przeanalizować jeszcze przed zakupem potrzebnych składników. Może okazać się, że należy kupić akcesoria do pieczenia, których akurat nie posiadamy w swej kuchni albo zamówić z internetu specjalne przyprawy. Żeby zapobiec takiej sytuacji, należy sprawdzić, czy w kuchni znajdują się wszystkie potrzebne produkty i przybory.
2. Akcesoria do pieczenia
Przybory do wypieków mają decydujący wpływ na ich kształt, a nawet smak. Przywierający spód ciasta do blachy może się przypalić. Dlatego należy zaopatrzyć się w solidne formy do ciast. Przykładem są nierdzewne blachy do pieczenia marki Karl Hausmann wykonane ze stali węglowej z powłoką non-stick dostępne w sklepie internetowym Radochy Gospochy. Wśród wielu akcesoriów można tu znaleźć wykrawacze do ciastek pozwalające na wykonanie najbardziej fantazyjnych kształtów.
Wybierając wykrawacz, należy dokładnie się jemu przyjrzeć, czy został solidnie wyprodukowany, ważny jest najmniejszy jego detal, ponieważ decyduje o całym kształcie danego wyrobu cukierniczego. Przybory do mieszania i zdobienia wypieków muszą być wykonane z wysokiej klasy tworzyw i cechować wytrzymałością na przedwczesne uszkodzenie. Zużyte akcesoria lepiej wyrzucić i zastąpić nowymi. Szukając foremki na muffinki, warto wybierać takie, które pozwolą uzyskać estetyczny kształt wypieków i zapobiegną przywieraniu ich lub przypaleniu.
3. Dobór pierwszej klasy produktów do pieczenia
Tylko składniki wysokiej jakości gwarantują wyśmienity smak i wyrazisty aromat. Wpływają one również na konsystencję, zapach, a także estetykę wizualną. Staranne dobranie artykułów potrzebnych do stworzenia dowolnego wypieku ma decydujący wpływ. Nie należy oszczędzać na tego typu produktach, lecz wybierać je od sprawdzonych producentów. Udany wypiek to smaczny i elegancko prezentujący się wypiek.
4. Właściwe proporcje składników
Starannie opracowana receptura łączenia odpowiednich proporcji składników ma decydujący wpływ na udany wypiek. Podczas mieszania składników należy ściśle przestrzegać wytycznych znajdujących się w danym przepisie na wypieki. Nie można także wymieniać jednych składników na inne. Obecność wskazanego w przepisie produktu ma określone znaczenie.
5. Odpowiednio nagrzany piekarnik
Ciasto na blasze lub w formie należy włożyć do nagrzanego już piekarnika. Nigdy nie do zimnego, wówczas ciasto może opaść albo wyjdzie zakalec. Piekarnik należy nagrzać do takiej temperatury, jaka została podana w przepisie, także pieczenie trzeba ustawić na temperaturę zgodną ze wskazaniami. Warto włączyć termoobieg, dzięki temu wypiek zostanie otoczony tą samą temperaturą ciepła ze wszystkich stron i upiecze się równomiernie.