Słodki, bogaty w błonnik i przeciwutleniacze. Od przystawki po deser, 15 przepisów z figami, których nie można przegapić.
Figa (Ficus carica ) to drzewo pochodzące z rozległego obszaru między azjatycką Turcją a północnymi Indiami. Jej „owoce” to tak naprawdę mięsiste kwiatostany o zmiennym kolorze. Czarne, fioletowe lub zielone, dzięki swojemu słodkiemu smakowi figi są pyszne zarówno do jedzenia samemu, jak i do łączenia z innymi potrawami, zwłaszcza z szynką i serami. Oto kilka przepisów z figami, których nie można przegapić. Każdy znajdzie coś dla siebie, od przystawek po desery.
Przystawki z figami
Proponowane przepisy na te przystawki są bardzo proste w wykonaniu i tylko ta ostatnia wymaga użycia piekarnika do gotowania:
- Kanapki z łososiem i figami: główne składniki tego przepisu to chleb, łosoś i filadelfia
- Przystawka z fig i sera: letni przepis, w którym ser dobrze komponuje się z figami; wszystko wzbogacone sezamem
- Kanapki z figami: ciasto francuskie, którego należy użyć, jest gotowe; figi są połączone z serem z jogurtu sojowego
Pierwsze dania z figami
Trzy pierwsze dania na bazie makaronu, ryżu lub domowej roboty gnocchi z mąką orkiszową:
- Risotto z figami i gorgonzolą: prosty klasyk do zrobienia, najlepiej ze słodką gorgonzolą
- Gnocchi z gorgonzolą i figami: ten przepis również bazuje na gorgonzoli, ale nowością jest połączenie z domowymi gnocchi orkiszowymi
- Makaron z figami i papryką: pyszny wegański przepis, do którego można dodać do smaku orzechy włoskie lub papryczkę chilli
Drugie dania z figami
Mięso i figi na trzy bardzo różne przepisy, mniej szybkie w przygotowaniu niż poprzednie:
- Stek z łososia i figi: danie dla wyrafinowanych podniebień w innej kombinacji niż zwykle
- Saltimbocca z indyka i figi: szałwia, kieliszek porto, indyk i coppa di Parma to główne składniki tego mięsnego przepisu
Przystawki z figami
Nie mogło zabraknąć przystawek. Proponujemy trzy z nich. Drugi jest szczególnie odpowiedni do dań mięsnych:
- Przystawka z sałatką i figami: wystarczy pięć minut, aby przygotować tę przystawkę, do której dodać garść orzeszków piniowych
- Przystawka sałatkowa z kiwi i figami: owoce, warzywa i słodki provolone to bohaterowie tego przepisu
- Sałatka z kaszy jaglanej, figi i orzecha włoskiego: zdrowe i lekkie danie, ale jednocześnie przydatne, jeśli potrzebujesz zastrzyku energii
Desery z figami
Wśród proponowanych przepisów jest też bardzo zdrowy, bo nie zawiera mleka, masła i jajek:
- Ciasto chmurne z figami: końcowy efekt to miękki i pachnący deser, idealny na przekąskę lub śniadanie
- Tarta figowo-czekoladowa: kolejny pyszny przepis z kawałkami czekolady, domowym kruchym ciastem i świeżymi figami
- Wegańskie ciasto figowe: miękki deser bez mleka, masła i jajek; mąki użyte w tym przepisie są różne: żytnia, razowa i owsiana.