Odkrywanie tajskich przepisów może okazać się nie lada przygodą. Smaki, do których w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni, dla niektórych są prawdziwym kulinarnym odkryciem.
Kuchnia tajska to przede wszystkim cztery smaki, które łączą się ze sobą w praktycznie każdym daniu. Znajdziemy nuty słone, kwaśne, słodkie i pikantne, skomponowane tak by idealnie ze sobą współgrały. Nie otrzymuje ich się w sposób nam znany. By uzyskać mocny i wyrazisty słodki smak, kucharze wykorzystują cukier kokosowy lub palmowy. Dla uzyskania kwaśnego smaku stosuje się sok z limonki kaffir lub trawy cytrynowej i tamaryndowej. Z kolei pikantne nuty otrzymuje się wykorzystując galangal i chilii. Ostatnią nutę smaku, słoną dają sosy – sojowy, ostrygowy lub rybny.
Kuchnia tajska ma swoich zwolenników i przeciwników, jak każda kuchnia egzotyczna. Jeśli jednak chcesz spróbować nowych smaków a masz nietolerancję pokarmową, musisz zwrócić szczególną uwagę na składniki z jakich przyrządzone zostały potrawy. Dlaczego? Gluten, który najczęściej powoduje problemy trawienne występuje w sosach ostrygowych i sojowych. Również osoby deklarujące diety wegańskie mogą nie znaleźć zbyt wielu potraw dla siebie, właśnie ze względu na stosowane sosy.
Jakie składniki znajdziemy w potrawach kuchni tajskiej?
Wymieniając składniki powyżej można odnieść wrażenie, że kuchnia ta składa się tylko z kilku elementów. Wcale tak nie jest! To niezwykła różnorodność kolorów, tekstur i potraw. Zobaczmy co można znaleźć w kuchni tajskiej:
- Chili – przyprawa znana chyba wszystkim ze swej pikantności. Lecz warto podkreślić, iż tak naprawdę chili posiada wiele odmian, które różnią się od siebie stopniem intensywności. Wyróżniają się, jak znane nam papryki, kolorem – od czerwonego po zielony.
- Galangal- cóż kryje się pod tą tajemnicza nazwą? To korzeń, który przypomina znany Nam imbir, zarówno w smaku jak i wyglądzie.
- Tamarynd – jest to owoc w kształcie strąków, rosnący na drzewach. Stosowany jako przyprawa o smaku lekko słodkim i kwaśnym. Zawiera wiele witamin, co przyczynia się do jego rosnącej popularności.
- Trawa cytrynowa – znana ze swej popularności właśnie dzięki tajskiej kuchni. Jednak coraz częściej możemy ją znaleźć również w daniach w naszym kraju. Ma cytrynowy, intensywny smak.
Jednakże kuchnia tajska znana jest przede wszystkim ze stosowania w niej curry, mieszanki składającej się z różnych przypraw, m.in. kurkumy, pieprzu, kolendry, imbiru, chili.