Arbuz jest nie tylko lekki i gaszący pragnienie, ale także bardzo zdrowy. Pogłębijmy wiedzę o owocu, którego nie może zabraknąć w naszej diecie.
Arbuz (Citrullus lanatus) to letni owoc należący do rodziny dyniowatych, podobnie jak cukinie, dynie, ogórki i melony. Pochodzi z tropikalnej Afryki, gdzie rośnie spontanicznie. Wprowadzony do Europy przez Arabów między XII a XIII wiekiem, jest obecnie uprawiany w 96 krajach; Największym producentem są Chiny. Innymi ważnymi producentami arbuzów są Rosja, Iran, USA i Turcja.
Odmiany arbuza
Na świecie istnieje 1200 odmian arbuza. Choć uważany jest za owoc letni, można go również kupić poza sezonem, sprowadzany z innych krajów. Miąższ czerwony lub żółty, z nasionami lub bez, duży lub mały: odmiany arbuza różnią się kształtem, wielkością i kolorem miąższu i skórki.
Najbardziej znane to Crimson sweet i Charleston grey z miąższem czerwonym i cukrowym, ale także Sugar baby, Sentinel i Dumara. Wśród mniej znanych znajdziemy Moon and Stars, których ciemnozielona skórka z żółtymi plamami przypomina gwiaździste niebo, Citron, który rośnie w Kalahari (południowa Afryka) i ma czerwone nasiona, Hokkaido, o bardzo ciemnej skórze, Golden Midget, z żółtą skórką i dużymi nasionami.
Korzystne właściwości
Jest lekki i zdrowy, gasi pragnienie. Wysoka zawartość wody stymuluje diurezę i nawilża organizm. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki zawartości witaminy C i likopenu, substancji należącej do grupy karotenoidów, broni przed chorobami układu krążenia i niektórymi nowotworami. Ponadto karotenoidy wspomagają opalanie, chroniąc skórę przed starzeniem się spowodowanym promieniami UV.
W arbuzie znajduje się cytrulina, aminokwas, który zapewnia dotlenienie ważnych narządów, wspomaga zdrowie kości i funkcjonowanie układu odpornościowego, rozszerza naczynia krwionośne i utrzymuje ciśnienie krwi, chroni układ sercowo-naczyniowy i jest niezbędny do eliminacji amoniaku z nerek.