Czy arbuz tuczy?

Pomimo słodkiej miazgi, arbuz nie tuczy. Ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Ponadto dzięki zawartości wody i błonnika jest idealną przekąską na przełamanie głodu między posiłkami; zjedzony na krótko przed obiadem lub kolacją zmniejsza apetyt.

Wartości odżywcze i kalorie

100 gramów arbuza zawiera tylko 30 kalorii i 91,5 gramów wody. Jest to owoc bogaty w potas, witaminy A i C. Nasiona zawierają w szczególności błonnik, białko, nasycone tłuszcze Omega-6, witaminy z grupy B oraz różne minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i miedź. Arbuz nie ma szczególnych przeciwwskazań. Jednak zjedzony pod koniec posiłku może spowolnić trawienie ze względu na wysoką zawartość wody.

Jak rozpoznać dojrzałego arbuza?

Istnieje kilka wskazówek, które mogą pomóc nam rozpoznać dobrego, dojrzałego arbuza w supermarkecie:

  • waga: dobry arbuz musi być bardzo ciężki
  • zapukaj w arbuza: jeśli dźwięk jest głuchy, owoc jest dojrzały
  • kolor skórki: gdy arbuz dojrzeje, na skórce pojawiają się żółte plamy
  • skórka musi być gładka
  • jeśli arbuz do kupienia jest już pokrojony, sprawdź, czy kolor miąższu jest ładnie jaskrawoczerwony

Sojusznik piękna

Witaminy A i C, w które bogaty jest ten owoc, są bardzo ważne dla zdrowia skóry i włosów. Dlaczego więc nie wykorzystać go do niektórych przepisów na kosmetyki DIY?

Maska DIY na bazie arbuza powstaje poprzez połączenie naturalnego białego jogurtu z miazgą z puree z arbuza. Mieszankę następnie miesza się i rozprowadza na twarzy. Czas: około 15 minut. Zamiast jogurtu można dodać łyżkę miąższu bananowego (na stan zapalny) lub łyżkę miąższu z awokado (na miękką skórę).

Jak używać nasion

Prażone nasiona arbuza dodaje się do zup, sałatek i innych przepisów. Pieczenie przebiega w następujący sposób: umyj nasiona, osusz je na słońcu, połóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika w temperaturze 180°C lub zjedz świeże w smoothie lub razem z miąższem.

Jak przechowywać arbuza

W całości można go przechowywać około 10 dni w najniższej półce lodówki, tej na owoce i warzywa, lub w bardzo chłodnym miejscu w domu. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2-3 dni. S pokroić w plastry, zdjąć skórkę i umieścić w pojemniku na żywność na górnej półce lodówki. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zrobienie kostek i umieszczenie ich w pojemniku wewnątrz durszlaka, aby umożliwić cyrkulację powietrza (z tego samego powodu nie przykrywaj folią spożywczą).

Więcej na temat właściwości arbuza przeczytasz tutaj: https://www.slodkosci.pl/arbuz-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-owocach-lata/