Krewetki znajdują w kuchni szerokie zastosowanie – możemy przygotować z nich pyszne sałatki, podać z makaronem lub sosem koktajlowym albo zwyczajnie usmażyć na patelni. W każdej z tych odsłon smakują wybornie. Dobrym, chociaż niezbyt dobrze znanym pomysłem jest również przygotowanie chłodnika z krewetkami. Taka zupa znakomicie sprawdzi się jako obiad czy kolacja w upalny, letni dzień. Podstawą chłodnika będzie bulion warzywny zblendowany razem z ogórkiem – to wyśmienite i pełne witamin połączenie smakowe. Krewetki dopełnią smaku zaś dodatek plasterków ogórka i posiekanej mięty sprawi, że zupa będzie niezwykle orzeźwiająca.
W krewetkach znajdziemy duże ilości białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny i naczyniowy. Ponadto krewetki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości witamin oraz minerałów. Ich regularne spożywanie może być zatem dobre dla naszego zdrowia.
W sklepach znajdziemy przede wszystkim krewetki mrożone, te świeże są raczej trudno dostępne. Warto przyjrzeć im się uważnie tak, aby wybrać te najlepsze: krewetki nie powinny mieć żadnych plam, powinny ładnie pachnieć morskim aromatem. Ponadto w krewetkach dobrej jakości mięso nie powinno oddzielać się od skorupki. Do zupy najlepiej wykorzystać mniejsze krewetki.

Składniki

Do przygotowania chłodnika będą nam potrzebne: 200 g krewetek, 400 ml bulionu warzywnego, 600 g jogurtu greckiego, 200 ml soku pomidorowego, dwa ogórki, sól i pieprz, posiekana mięta. Dodatkowo do dekoracji wykorzystamy miętę i plasterki ogórka. Te składniki pozwolą przygotować cztery porcje zupy.

Przygotowanie

Zaczynamy od rozmrożenia oraz umycia krewetek. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i wraz z bulionem blendujemy. Dodajemy jogurt i sok pomidorowy, ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekaną miętę, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Zupę podajemy z ugotowanymi krewetkami (wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez dwie-trzy minuty), plasterkami ogórka i posiekaną miętą. Smacznego!