Kakao oraz fasola znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kakao przeciwdziała chorobom, np. cukrzycy, wydłuża życie i obniża ciśnienie krwi.
Natomiast fasola jest wartościowym źródłem białka, w którym znajdziemy też kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminy z grup C, B, A, E i K. By poprawić stan zdrowia, należy je zatem włączyć do swojej diety. Wykonane z nich przepysznych, zdrowych muffiny przekonają do siebie nawet wybrednych degustatorów!
Wartość odżywcza kakaowych muffinek z fasoli
Kaloryczność jednej babeczki wynosi około 100 kcal. Znajdzie się w niej około 6 g białka, 2 g tłuszczy oraz 19 g węglowodanów.
Składniki na kakaowe muffiny z fasoli
- fasola czerwona konserwowa – 250 g
- kakao – około 4 łyżki
- miód – 50 g
- jajka – 2 szt.
- soda oczyszczona – płaska łyżeczka
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki /lub cynamon (1 łyżeczka) + kardamon (0,5 łyżeczki) + gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczki)
Zachęcamy też do przygotowania i spróbowania letniego tiramisu z prosecco, przepis na to danie w serwisie dla smakosza.pl.
Kakaowe muffiny z fasoli – sposób wykonania
Fasolę wysypać na sitko i odczekać aż zalewa odcieknie. Osuszoną w taki sposób fasolę umieścić w naczyniu i dodać 2 jajka. Fasolę i jajka potraktować blenderem. Blendować tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Do powstałego puree dodać wcześniej przygotowany miód, kakao, sodę oczyszczoną i w zależności od preferencji lub dostępności – przyprawę do piernika lub mieszankę cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać. Nie mogą pozostać żadne grudki.
Kolejno, dobrze wymieszaną, jednolitą masę przełożyć do foremek i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (góra i dół) na około 25 min lub piec do tak zwanego suchego patyczka.