Czy można zastąpić cukier innymi naturalnymi słodzikami? Lista najpopularniejszych alternatyw dostępnych na rynku. Cukier lub sacharoza jest pozyskiwany zarówno z buraków cukrowych, jak i z trzciny cukrowej. W ostatnich latach biały cukier został okryty złą sławą. Ponieważ jest rafinowany, czyli oczyszczany w procesach przemysłowych z użyciem substancji uznawanych za szkodliwe dla zdrowia.

Problem z cukrem nie polega tylko na rafinacji, ale na jego nadmiernym spożyciu. Dotyczy to wszystkich cukrów prostych, które wprowadzamy do naszej diety na co dzień: od sacharozy dodawanej do kawy czy mieszanki domowych ciastek. Po słodziki zawarte w wielu przemysłowych produktach spożywczych, nawet tych niepodejrzewanych, a nie zawsze deklarowanych.

Główne zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem cukru to nadwaga, otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i próchnica zębów. Tutaj możesz obliczyć ilość cukru obecnego w jedzeniu i napojach.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia cukrów prostych dodawanych do żywności. Wytyczne WHO z 2015 r. brzmią: cukry powinny stanowić mniej niż 10% całkowitego dziennego spożycia kalorii u dorosłych i dzieci (około 12 łyżeczek cukru); jeszcze lepiej byłoby nie przekroczyć progu 5% (około 6 łyżeczek cukru). Szacuje się, że na całym świecie dziennie spożywa się średnio 70 gramów cukru.

Na rynku dostępne są różne alternatywy dla cukru dla tych, którzy muszą zmniejszyć spożycie kalorii lub utrzymać poziom cukru we krwi, ale nie chcą rezygnować z deserów. To idealne rozwiązania również dla tych, którzy chcą poeksperymentować ze słodzikami innymi niż biały lub surowy cukier trzcinowy.

Przejdź do drugiej części artykuły i poznaj alternatywne produkty dla niezdrowego cukru, zajrzyj tutaj https://www.slodkosci.pl/czego-uzyc-zamiast-cukru-poznaj-naturalne-slodziki-cz-2/