Masło Orzechowe to pasta z prażonych i zmielonych nasion orzeszków ziemnych. W USA jest wszechobecny: towarzyszy śniadaniom, posiłkom i przekąskom. Jednak w Europie wciąż jest to niezbyt popularne jedzenie. Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe, a nie suszone owoce. Orzech ziemny (Arachis hypogaea) to roślina zielna należąca do tej samej rodziny co fasola i soczewica (Fabaceae lub Leguminosae).
Masło orzechowe i krem z orzechów ziemnych: jaka jest różnica?
Nie ma prawdziwej różnicy między tymi dwoma produktami. Oba mogą zawierać cukry, sól i częściowo uwodornione oleje roślinne, dodawane w celu poprawy tekstury i smarowności, lub być wykonane wyłącznie z orzeszków ziemnych. Spójrz więc na etykietę: wybierz dobrej jakości krem lub masło orzechowe (w tym przypadku otwierając słoik, zauważysz płyn na powierzchni).
Czy masło może być szkodliwe?
Masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym i zawiera dużo tłuszczu, ale ma też zdrowe dla organizmu składniki odżywcze. Nie zaszkodzi, o ile spożywasz produkt zawierający tylko orzeszki arachidowe, bez dodatku cukrów lub olejów. Jest to szczególnie przydatne dla osób uprawiających sport.
Właściwości odżywcze
Masło orzechowe jest dobrym źródłem białka (23 gramy na 100 gram produktu), kwasu oleinowego, witaminy E, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego) oraz minerałów (m.in. fosfor, magnez, miedź, cynk).
Przeciwwskazania
Orzeszki ziemne mogą powodować reakcje alergiczne (jest to jedna z najczęstszych alergii). Osoby z taką alergią powinny unikać wszystkich produktów z orzeszków ziemnych (i nie tylko tych). Reakcja alergiczna na orzeszki ziemne może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i śmierci.
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Masło orzechowe można zrobić w domu z już obranych i prażonych orzeszków ziemnych. Wystarczy włożyć je do robota kuchennego i zmielić na kremową konsystencję. Otrzymany krem zamyka się w szklanym słoiku i przechowuje w lodówce przez około tydzień. Niektóre przepisy wymagają dodania miodu, cukru, oleju arachidowego (lub innych olejów roślinnych) i soli.