Istnieje kilka sposobów wykorzystania nasion chia w kuchni. Można je dodać do musli, jogurtów, sałatek owocowych, smoothie, owsianki, sałatek, zup, naleśników i słonych przystawek. Świetnie nadają się również do przygotowania i dekoracji deserów (ciastek, babeczek, budyniu). Często stają się dodatkiem również w trakcie wypieku pieczywa.
Lepiej jest jeść je na surowo, aby wchłonąć wszystkie składniki odżywcze, w całości lub posiekane. Całe idealnie sprawdzają się w preparatach płynnych (np. z mlekiem, wodą, sokiem owocowym, jogurtem), ponieważ w kontakcie z płynami otwierają się i są lepiej trawione. Zalecana dzienna porcja to 1 lub 2 łyżki stołowe. Nadmiar nasion chia może działać przeczyszczająco.
Nasiona chia, posiekane lub w całości, można kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Na rynku oprócz nasion dostępne są również olejki chia oraz suplementy w miękkich kapsułkach.
Więcej informacji o nasionach chia znajdziesz w pod tym linkiem https://www.slodkosci.pl/nasiona-chia-wlasciwosci-zalety-i-zastosowania/
Przepis na nasiona chia z mlekiem migdałowym i mango
Pudding Chia przypomina nieco zdrową wersję panna cotty. Łączy się z puree z tropikalnego mango i nie wymaga żadnych dodatkowych słodzików, bo naprawdę dojrzałe mango ma w sobie całą słodycz. Jest też aromat mleka migdałowego, które łatwo i szybko wytworzysz z masła migdałowego i wody.
Składniki
250 ml mleka migdałowego
3-4 łyżki nasion chia
1 mango
Sok z 1 pomarańczy
1 garść jagód do dekoracji
Przygotowanie
Wymieszaj nasiona chia z mlekiem migdałowym i pozwól im moczyć się przez 10-15 minut. Zamieszaj kilka razy, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
Obierz mango i usuń rdzeń. Następnie zmiksuj na drobno puree razem z sokiem pomarańczowym przez około 1/2 minuty w wysokowydajnym blenderze.
Przelej budyń chia do dwóch szklanek, dodaj puree z mango i posyp świeżymi jagodami. Możesz użyć do dekoracji innych owoców.
Takie puree świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub słodki deser w ciągu dnia. Co więcej, można również przygotować go dzień wcześniej (lecz bez dekoracji).