Istnieje kilka sposobów wykorzystania nasion chia w kuchni. Można je dodać do musli, jogurtów, sałatek owocowych, smoothie, owsianki, sałatek, zup, naleśników i słonych przystawek. Świetnie nadają się również do przygotowania i dekoracji deserów (ciastek, babeczek, budyniu). Często stają się dodatkiem również w trakcie wypieku pieczywa.

Lepiej jest jeść je na surowo, aby wchłonąć wszystkie składniki odżywcze, w całości lub posiekane. Całe idealnie sprawdzają się w preparatach płynnych (np. z mlekiem, wodą, sokiem owocowym, jogurtem), ponieważ w kontakcie z płynami otwierają się i są lepiej trawione. Zalecana dzienna porcja to 1 lub 2 łyżki stołowe. Nadmiar nasion chia może działać przeczyszczająco.

Nasiona chia, posiekane lub w całości, można kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Na rynku oprócz nasion dostępne są również olejki chia oraz suplementy w miękkich kapsułkach.

Więcej informacji o nasionach chia znajdziesz w pod tym linkiem https://www.slodkosci.pl/nasiona-chia-wlasciwosci-zalety-i-zastosowania/

Przepis na nasiona chia z mlekiem migdałowym i mango

Pudding Chia przypomina nieco zdrową wersję panna cotty. Łączy się z puree z tropikalnego mango i nie wymaga żadnych dodatkowych słodzików, bo naprawdę dojrzałe mango ma w sobie całą słodycz. Jest też aromat mleka migdałowego, które łatwo i szybko wytworzysz z masła migdałowego i wody.

Składniki

250 ml mleka migdałowego

3-4 łyżki nasion chia

1 mango

Sok z 1 pomarańczy

1 garść jagód do dekoracji

Przygotowanie

Wymieszaj nasiona chia z mlekiem migdałowym i pozwól im moczyć się przez 10-15 minut. Zamieszaj kilka razy, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

Obierz mango i usuń rdzeń. Następnie zmiksuj na drobno puree razem z sokiem pomarańczowym przez około 1/2 minuty w wysokowydajnym blenderze.

Przelej budyń chia do dwóch szklanek, dodaj puree z mango i posyp świeżymi jagodami. Możesz użyć do dekoracji innych owoców.

Takie puree świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub słodki deser w ciągu dnia. Co więcej, można również przygotować go dzień wcześniej (lecz bez dekoracji).