Meksykańskie skrzydełka
Dzięki meksykańskim skrzydełkom z kurczaka wnosisz na stół drugie danie o pysznym wyglądzie i mocnym, mocnym i pikantnym smaku. Eksplozja smaku, ze skrzydełkami doprawionymi pikantnym sosem na bazie Tabasco i drugim na bazie sera: nieodparta mieszanka jest przygotowywana poprzez smażenie mięsa na oleju z nasion, a następnie podawanie go z różnymi rodzajami sosów.
Składniki
Skrzydełka z kurczaka 20
Olej arachidowy do smaku
Masło 40 gr
Tabasco 4 łyżki
pieprz do smaku
Sól do smaku
Majonez 3 łyżki
Czosnek 1
Biała cebula 1 ⁄ 2
Płynna świeża śmietana 2 łyżki
Ocet z białego wina 1 łyżka
Przygotowanie
Rozgrzej olej w dużym rondlu i gdy temperatura będzie wysoka, smaż skrzydełka z kurczaka przez około dziesięć minut, aż będą lekko rumiane.
W tym momencie przenieś je na papier chłonny, aby odsączyć nadmiar oleju, aw międzyczasie zacznij przygotowywać ostry sos, rozpuszczając masło z sosem Tabasco i grubo mielonym pieprzem.
Zamiast tego sos serowy należy przygotować dodając majonez i czosnek w mikserze z cebulą, kwaśną śmietaną, octem i serem
W tym momencie możesz podać skrzydełka z kurczaka w towarzystwie dwóch misek, które będą zawierały dwa przygotowane sosy
Burrito meksykańskie
Składniki
Fasola smażona 480 g
Wieprzowina 1 kg
Biała cebula 1 szt
Marchewka 1 szt
Czosnek 1 ząbek
kminek łyżeczka
Przecier pomidorowy do smaku
Awokado 2
Mozzarella 120 g
Pietruszka do smaku
Tortille kukurydziane 12
Przygotowanie
Najpierw przygotuj krem z fasoli (Frijoles refritos) do połączenia w rondelku z cebulą, kawałkami marchwi, czosnkiem, solą, nasionami kminku i kolendry oraz mięsem.
Dodaj wodę, aż będzie całkowicie przykryta i na małym ogniu doprowadź do wrzenia; przykryj wszystko na około 2 godziny, aż wszystko będzie dobrze ugotowane lub mięso będzie miękkie.
Następnie przygotuj sos ze świeżych pokrojonych pomidorów. Zdejmij mięso z patelni i smaż przez 30 minut w piekarniku. Usuń tłuszcz z mięsa, a następnie włóż je do sosu w małych kawałkach.
W międzyczasie podgrzej tortille. Wlej łyżkę fasoli do tortilli i ułóż mięso, awokado i ser pokrojony wcześniej w kostkę.
Aby uzyskać burrito, zagnij prawą krawędź tortilli do wewnątrz, aż nadzienie zostanie przykryte. Zwiń, pozostawiając górną część otwartą. Dekorujemy pokrojoną w plasterki marchewką i gałązkami pietruszki.
Pikantna meksykańska czekolada
Składniki
Mleko 3,2% 250 ml
Mąka kukurydziana 1 łyżeczka
Czekolada gorzka z papryczką chilli 150 g
laski cynamonu 1
Sól 1 szczypta 1
szczypta świeżego chilli (opcjonalnie)
Wanilia 1 ⁄ 2 łyżeczki
Przygotowanie
W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Dodaj masę harina i pokruszoną czekoladę, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Dodaj cynamon, sól.
Dodaj również chili w proszku (opcjonalnie) i ponownie wymieszaj.
Ciągle mieszaj, doprowadzając mieszaninę z powrotem do wrzenia przez kilka minut, aby zgęstniała do odpowiedniego punktu. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i natychmiast podawaj.
Empanadille
Składniki
Białka jaj 2
Woda 80 ml
Jaja 1
ocet 2 łyżeczki
Mąka 00 330 g
Masło 75 gr
Smalec 75 g
sól 1 łyżeczka
NA FARSZ
Przecier pomidorowy 125 ml
Oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki
Wołowina 60 g
Wieprzowina 60 g
Sól 1 łyżeczka
Mielona ostra papryka 1 łyżeczka
Mielony pieprz 1 łyżeczka
mielony kminek 1 łyżeczka
Chili w proszku 1 łyżka
Biała cebula 30 gr
Czosnek 1 ząbek
Świeże chili 1
Masło 1 łyżka
Jaja 2
czarne oliwki 3 łyżki
Rodzynki 3 łyżki
Przygotowanie
Na spód: wymieszaj wodę, jajko i ocet. Do miski wsyp mąkę, posiekaj zimne masło i smalec, dopraw solą. Wymieszaj z płynem i ugniataj, aby uzyskać gruboziarnistą pastę.
Nadzienie: rozgrzać olej i zrumienić mięso; dodać zioła, cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy do miękkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, pokrój w krążki o średnicy 5 cm i na każdy z nich nałóż łyżkę mieszanki. Złóż krążki na pół i ściśnij krawędzie, aby się zlepiły.
Posmaruj ciasto białkiem, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez około dwadzieścia minut lub do całkowitego zarumienienia.