Ziarna komosy ryżowej są wszechstronne i nadają się zarówno do słodkich, jak i pikantnych przetworów. Do spożycia na śniadanie jako przekąskę lub podczas głównych posiłków, można je zmielić i wykorzystać jako mąkę lub gotować i dodawać w całości do sałatek, zup, pulpetów, ciast i herbatników.
Spożywa się je gotowane w wodzie lub bulionie przez około 15 minut. Przed ugotowaniem należy je opłukać pod zimną wodą w celu usunięcia saponin, następnie opiekać na patelni z olejem przez około dwie minuty, następnie gotować w rondlu aż wchłoną cały płyn, podwajając wielkość (jedna część nasion, dwie części wody lub bulionu). Zwykle wystarczy 50 gramów nasion na osobę.
Co warto jeszcze wiedzieć o komosie?
W ciągu ostatnich dwudziestu lat wzrosło zapotrzebowanie na komosę ryżową. Boliwia, największy producent na świecie, produkuje rocznie 25 000 ton komosy ryżowej, a 90% produkcji jest przeznaczone na eksport. Ma to negatywne konsekwencje dla populacji, które ją uprawiają. Koszt komosy ryżowej wzrósł, czyniąc ją niedostępną dla słabszych grup ludności, które opierają się na importowanych makaronach i ryżu, które są tańsze, ale mniej pożywne.
Produkcja komosy ryżowej została zintensyfikowana do tego stopnia, że przeznaczono pod jej uprawę duże obszary, zagrażając nie tylko środkom utrzymania ludzi, ale także środowisku. Monokultury w rzeczywistości zagrażają bioróżnorodności, a masowe stosowanie nawozów chemicznych niezbędnych do zaspokojenia popytu na komosę ryżową zuboża gleby, które stają się suche. Ponadto farmy lam i alpak zniknęły lub ograniczyły się do pagórkowatych obszarów.
Gdzie kupić komosę ryżową?
Komosę ryżową można kupić w supermarketach, w Internecie oraz w sklepach ekologicznych. Najbardziej rozpowszechniona i najsłodsza jest komosa biała.
Poznaj wartości odżywcze komosy ryżowej, szczegółowe informacje znajdziesz tutaj https://www.slodkosci.pl/?p=5243&preview=true