Sałatka nicejska jest chyba najbardziej znanym daniem kuchni francuskiej. Swą nazwę zawdzięcza Nicei, pięknemu miastu położonemu na Lazurowym Wybrzeżu. Tę sałatkę możemy zamówić w niemal każdym barze czy restauracji, najlepiej jednak smakuje przygotowana we własnej kuchni. Kojarzy się z dalekimi podróżami i wakacyjną beztroską a przy tym jest bardzo zdrowa. Chociaż nie istnieje jedna, konkretna receptura, to jednak pewne składniki sałatki nicejskiej pozostają niezmienne: to przede wszystkim ugotowane na twardo jajka oraz tuńczyk.
Pyszny smak tuńczyka oraz jego wszechstronne zastosowanie w kuchni to niejedyne zalety tej ryby: warto bowiem poznać również jej bogate właściwości zdrowotne i odżywcze. W tuńczyku znajdziemy sporo witaminy D, której wielu z nas brakuje. Pozwoli ona wzmocnić odporność organizmu i poprawić samopoczucie. Tuńczyk zawiera także witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają chorobom serca i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Obecny w tuńczyku selen zapewnia poprawną pracę tarczycy oraz zapobiega powstawaniu nowotworów, z kolei magnez pozwala utrzymać w normie ciśnienie krwi. Te wszystkie właściwości sprawiają, że tuńczyka warto jeść często, a dobrym na to sposobem może być właśnie przyrządzenie sałatki nicejskiej.

Składniki

Do przygotowania sałatki wykorzystamy: pół kilograma gotowanych ziemniaków, 300 g fasolki szparagowej, trzy ugotowane na twardo jajka, cztery pomidory, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pięć filetów anchois, sześć oliwek, kilka gałązek świeżego tymianku, trzy łyżki octu winnego, dziewięć łyżek oliwy, łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz. Z tych proporcji otrzymamy cztery porcje sałatki nicejskiej.

Wykonanie

Ziemniaki kroimy w plasterki, jajka i pomidory w ćwiartki. Fasolkę gotujemy do miękkości. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wraz z oliwkami i anchois kroimy w małe kawałki.
Przygotowujemy sos: musztardę łączymy z octem, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek, mieszamy, całość polewamy sosem. Smacznego!