Szarlotka, zwana również jabłecznikiem, to popularne ciasto pochodzące z Francji. Przypuszcza się, że wynalazcą tego ciasta był żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku cukiernik, Marie-Antoine Carême, który był autorem wielu wybitnych książek kucharskich. Swoją nazwę ciasto to zawdzięcza Fryderyce Luisie Charlocie Wilhelminie Hohenzollern, która w późniejszym okresie została carycą Rosji.
Warto wspomnieć, że przepisy na ciasta w tym stylu na przestrzeni lat były modyfikowane, tak więc dzisiaj istnieje mnóstwo wariantów szarlotki. Nie da się również ukryć, że jeśli chodzi o ciasta z owocami, jest to najbardziej powszechne i lubiane ciasto.
Tradycyjna szarlotka
Tradycyjna szarlotka to ciasto, na które składają się dwie warstwy kruczego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie z kwaśnych jabłek z dodatkiem cynamonu. Powierzchnia jabłeczników w klasycznym wydaniu powinna zostać wykończona tak zwaną pomadą, czyli gruboziarnistym cukrem i śmietaną lub cukrem pudrem. Na przestrzeni lat wielką popularność zyskała szarlotka podawana na gorąco w formie prostokątnego kawałka, na który nakłada się gałkę lodów waniliowych.
Amerykańska szarlotka
Amerykańska szarlotka, znana również jako apple pie, w rzeczywistości jest tartą z jabłkami. Tarta składa się z kawałka ciasta tworzącego spód, nadzienia z tartych przetworzonych jabłek oraz góry, którą często stanowi kratka z podłużnych kawałków ciasta. Deser ten ma w Ameryce znaczenie symboliczne, a w epoce poprzedzającej drugą wojnę światową stało się wręcz synonimem dobrobytu. Amerykańscy żołnierze podczas drugiej wojny światowej lubili żartować, że walczą dla swoich mam oraz dla amerykańskiej szarlotki.
Tarta Tatin
Tarta Tatin to bardzo popularny deser francuski, którego historia sięga końca XIX wieku. Kluczem do zrobienia prawdziwej tarty w tym stylu jest zrobienie tarty z jabłkami, którą dopiero po czasie przykrywa się wierzchnią warstwą ciasta, a potem serwuje na gorąco. Przepis ten został spopularyzowany przez wybitnych restauratorów francuskich i stanowi dziś jeden z popularniejszych deserów francuskich. Najlepszymi jabłkami w tym wypadku będą odmiany:
– gala
– antonówka
– szara reneta
Wiedeński Apfelstrudel
Apfelstrudel, znany również jako strucla jabłkowa, to obok Tortu Sachera najsłynniejszy deser w stolicy Austrii. Klasyczny Apfelstrudel często serwowany jest w kawiarniach na patelniach wypełnionych gorącym sosem waniliowym. Samo ciasto przygotowuje się z ciasta strudlowego lub francuskiego. Sekretem udanego deseru jest bogactwo dodatków, a są to nie tylko słodkie jabłka, ale również rodzynki, orzechy laskowe, rum oraz sok z cytryny i mielone goździki. Ciasto to wyróżnia się bardzo delikatną i kruchą konsystencją, jest bardzo aromatyczne i idealnie nadaje się do kawy.
Holenderski Appelflap
Holenderski Appelflap to rodzaj większego ciastka nadziewanego jabłkami. Wypiekane jest z ciasta francuskiego, do którego wkłada się drobno pokrojone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Ciastka mają trójkątny kształt i są posypane gruboziarnistym cukrem. Stanowią idealny dodatek do kawy albo słodką przekąskę na drugie śniadanie.